Taxaties in een veranderde wereld:
Vanaf circa 2010 is er veel veranderd op het gebied van taxaties.
Het gevalideerde taxatierapport is uitgegroeid tot een volwassen product en wordt regelmatig verbeterd. Daarnaast bestaat er ook het niet gevalideerde taxatierapport, in plaats van een NWWI validatie wordt het taxatierapport beoordeeld door een tweede registertaxateur en voorzien van een plausibiliteitsverklaring.
Met de start van het NRVT in 2016 zijn de eisen waaraan een registertaxateur moet voldoen verscherpt, opleidingen en assessments vormen hier een onderdeel van en vindt er permanent toezicht plaats
Nieuw model taxatierapport Wonen 2021
Per 1 oktober 2021 is er een vernieuwd taxatierapport (model 2021) geïntroduceerd. Dit model is uitgebreider en leesbaarder gemaakt voor een grote groep consumenten. Er wordt in het nieuwe model 2021 onder meer extra meer aandacht gegeven aan bouwkundige en duurzaamheidsaspecten.
Het oude model (model 2018) werd door velen als niet goed leesbaar ervaren terwijl er aan de andere kant te weinig aandacht was voor bouwkundige aspecten en verduurzaming. Werden in het verleden wijzigingen periodiek stapsgewijze geïmplementeerd is er nu gekozen voor een radicale verandering.
Zo is er, naast het begrijpelijker taalgebruik, meer aandacht gekomen voor het bouwkundige en energetisch aspect. Dat betekent niet dat het nieuwe taxatie rapport een bouwtechnische keuring of energieadvies vervangt, maar wel dat deze zaken meer inzichtelijker worden voor de ontvanger van een taxatierapport.
Kwaliteit bewaakt
Alle taxateurs, welke zijn ingeschreven bij de Kamer Wonen van het NRVT, moeten verplicht een (aanvullende) opleiding volgen en het daarbij behorende schriftelijke examen succesvol afleggen. Alleen de taxateurs die geslaagd zijn voor het examen mogen vanaf 1 oktober 2021 zelfstandig taxeren. Voor u als klant heeft dat ook consequenties.
Opnames zullen langer duren aangezien er meer moet worden onderzocht en vastgelegd dan tot voor 1 oktober 2021 het geval is. Er zullen ook meer vragen worden gesteld, onder meer over installaties, isolerende voorzieningen, bouwkundige aspecten etc. Al deze gegevens moeten vervolgens worden verwerkt alvorens deze (geanalyseerd en beoordeeld) in het rapport vermeld worden.
Daarnaast blijven we ook doen wat we al deden zoals opmeten van de woning (onder meer als er geen meetrapport aanwezig is), vastleggen van alle overige relevante zaken en natuurlijk het onderbouwen van de waarde met referentieobjecten en het geven van oordelen over de modelmatig aangeleverde referentieobjecten. Zaken als onder meer het bestemmingsplan, funderingsgegevens, eventuele erfpacht of opstal, erfdienstbaarheden, bedingen, bodemgesteldheid, funderingsgegevens en bij appartementsrechten de VVE gegevens (onder meer financiële positie, onderhoudsbegroting, notulen en besluiten) blijven een onderdeel vormen van het taxatierapport.